Menu
image description

.

01 augustus 2022

.

Outsider art kunstenaar Derk Wessels stopt op de Wijde Doelen.

Op 18 juli heeft Ateliers de Wijde Doelen afscheid genomen van Derk Wessels als kunstenaar op de Wijde Doelen. Derk gaat elders wonen en dagbesteding volgen.

Met ruim dertig jaar kunstenaarschap op de wijde Doelen heeft Derk een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en tot over de landsgrenzen bekendheid gekregen. In 1992, Derk was toen 20 jaar, kwam hij werken in het atelier aan de Oude gracht (later Zizo) onder begeleiding van Bert de Groot en Wim Koot. Daar maakte hij dagelijks kleurige en sprekende tekeningen en linosnedes van gekke beesten en portretten. Later is Derk mee verhuisd toen het atelier naar de straat Wijde Doelen ging bij het Ledig Erf. Sinds 2003 werkte Derk in het huidige atelier aan de Biltstraat.

Met zijn werk stond Derk al vroeg in de aandacht. Zo was er een interview op televisie met hem in het programma van Sonja Barend en heeft hij een solotentoonstelling gehad in het Centraal Museum. Werk van Derk is opgenomen in de collectie van het Outsider Art Museum in Amsterdam, in diverse collecties in het binnen- en buitenland. In de stad Utrecht zijn drie grote muurschilderingen van zijn hand uitgevoerd en is hij enkele jaren geleden door burgemeester Jan van Zanen geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Voor Reinaerde heeft Derk naast succesvolle verkoop van zijn tekeningen en lino’s via Relatiegeschenken servies ontworpen, deksels van geschenkdozen vormgegeven, enzovoort.

Derk was op de wijde Doelen een expressionistische kunstenaar Pur Sang! Drie, vier tekeningen en/of lino’s op een dag was geen uitzondering! Zijn productie enorm. Gekke beesten zoals een Schaapvogel, Blije kip, maar ook een hippie met bril of een man met sigaar..

Lange tijd kwam hij lopend naar de Wijde Doelen. Onderweg ging hij dan de supermarkt nog even binnen om de nieuwste Folders met kortingen mee te nemen: 24 scharreleieren voor 2,95. De rest van de week was dat zijn thema en volgde een stortvloed aan tekeningen van kippen, eieren, hanen in een ongeëvenaarde directe en kleurige stijlstijl!

In een tekening van Derk is nergens twijfel te zien. Iedere lijn en kleurvlak is met een rake directheid neergezet, Zijn kleurgevoel fantastisch! Past een lange vogelsnavel niet meer binnen het kader, dan ‘klapt’ hij die eenvoudig omhoog of naar beneden zonder dat het beeld verstoord wordt. De onverwachte associaties en de humor die Derk in zijn werk brengt maken van hem een groot kunstenaar! We zullen hem als inspirerende, eigenzinnige kunstenaar missen op de wijde Doelen maar wensen hem veel geluk in zijn nieuwe woning en werkplek!